Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerli ve milli teknolojik atılımlarına önemli katkılarda bulunan Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ı ağırladı.
SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Milli Teknoloji Hamlesi Söyleşisi ve Fahri Doktora Payesi Töreni”ne Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Belediye Başkan Yardımcıları, Isparta Valisi Abdullah Erin, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, ISUBÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Öztürk, Rektör Yardımcısı Ramazan Özçelik, Garnizon Komutanı P. Kıd. Alb. Merdin Kışkan, Cumhuriyet Başsavcısı Doç. Dr. Aydın Turhan, İl Jandarma Komutanı Jan. Kd. Alb. Dr. Yunus Emre Karamanoğlu, Eğirdir Dağ Komando Komutanı Tuğgeneral Ahmet Aşık, Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Çağrı Kaya, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal, İl Milli Eğitim Müdürü Recai Ocak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Güçlü, Ak Parti İl Başkanı Furkan Cem Er, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul, İl Emniyet Müdürü Erdem Bildirici, STK temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. ISUBÜ ve SDÜ tanıtım filmlerinin sunulmasının ardından açış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, Selçuk Bayraktar’ın Türk gençliğine özgüven kazandırdığını, yerli ve milli savunma sanayisinde önemli adımlar atılmasına öncülük ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Saltan, “Bu buluşmanın öyküsü, gökyüzüne atılmış nice değerli adımın aziz milletimizin yüreğine yazılışının nişanesidir. Yerli ve milli değerlerimizi bilimin ışığında yarınlara nakşetmesinin öyküsüdür bu buluşma. Gençlerimizin gülen gözlerindeki azmin kendi topraklarına hizmet etme hayalini her geçen gün daha da gerçeğe dönüştüren cesaret edişimizdir aslında bu buluşmanın öyküsü. Selçuk Bayraktar, insanlığa hizmet etmenin gururunu hepimize armağan etmiştir.” diye konuştu.
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geçmişte savunma sanayisinde yaşadığı zorluklara değindi. Başdeğirmen şunları söyledi: “Yıllardır savunma sanayisindeki eksiklikler nedeniyle üzülürdük. Almış olduğumuz hava savunma unsurları, bize bu ürünleri satan ülkelerin komutasında olurdu. Biz de o komutlara uymak zorunda kalırdık. O günlerden bugüne geldik. Bugün, dünyanın en önemli teknolojilerine sahip savunma sanayiinde söz sahibi olan ülkeler arasına girdik. Dosta güven, düşmana korku veren gücümüz her geçen gün adım adım ilerliyor.”
Isparta Valisi Abdullah Erin, teknolojinin çok hızlı değişip dönüştüğünü ifade ederek şöyle konuştu: “Bilgi ve teknolojiye hâkim olan ülkeler, dünyada söz sahibi olmakta ve gidişata yön vermektedirler. Türkiye son 20 yıl içinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde büyük bir değişim sürecinden geçti. Bu dönemde yapılan yatırımlar ve atılımlar sayesinde Türkiye güçlü bir teknoloji altyapısına sahip oldu. Mesele tam bağımsız olmaktır. Ayakta kalabilmemiz ve güçlü bir Türkiye inşa etmemizin temelinde yatan unsur budur. Bunun yolu da teknolojiyi yönetmek, tasarlamak ve ihraç etmekten geçiyor.” Selçuk Bayraktar’ın Türkiye’nin savunma sanayisindeki katkılarına da değinen Vali Erin, “Sayın Selçuk Bayraktar sayesinde Türkiye, teknolojik anlamda ciddi söz sahibi konumuna gelmiştir. Kendisine teşekkür ederken, Bayraktar’ı burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum.” dedi.
Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Milli Teknoloji Hamlesi” konulu söyleşisinde, Baykar Teknoloji’nin kuruluş sürecini ve insansız hava araçlarının (İHA) gelişimini anlattı. Bayraktar, 2000’li yılların başında Türk Silahlı Kuvvetleri için minyatür bir şekilde üretilen ilk İHA’nın ardından, Bayraktar TB2’nin dünyada en fazla ülkeye ihraç edilen İHA olduğunu söyledi. Bayraktar, Kızılelma adlı İHA’nın 2023 yılına bir ay kala uçurulmasının, Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir anı olduğunu belirtti. Türkiye’nin uzay hedeflerine de değinen Bayraktar, kısa pistli gemilerden yapılan ilk SİHA uçuşunun da dünya tarihinde bir ilki oluşturduğunu vurguladı.
Baykar’ın 20 yıl önce küçük bir mühendislik girişimi olarak başladığını, ancak bugün dünya çapında büyük bir İHA üreticisi haline geldiğini anlatan Bayraktar, Baykar’ın şu anda dünya İHA pazarının yüzde 60’ını elinde bulundurduğunu ifade etti. Türkiye’nin savunma sanayisinde yerlilik oranının yüzde 80’lere yükseldiğini, Baykar’ın ise tüm gelirinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan sağladığını vurguladı. Bayraktar, Türkiye’nin savunma sanayisindeki bu başarılarının gençler için büyük bir ilham kaynağı olduğunu belirterek, “Sizler dünyaya damgasını vuracak teknoloji girişimlerini kurup bütün insanlığın ve ülkemizin faydasına eserler geliştirebilme imkânına sahipsiniz. İnşallah onları da hep birlikte kurduğunuz takımlarla gerçekleştireceksiniz.” dedi.