DSİ Genel Müdürü son 21 yıldaki Isparta yatırımlarını açıkladı: “Isparta’ya 12 Milyar 330 Milyon TL değerinde 259 Tesis inşa ettik. Ispartalılar için üretmeye devam edeceğiz.”
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla, Ülkemizin dört bir yanında, milletimizin refah düzeyini artıran su yapılarını inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunma sorumluluğunu yerine getiriyor.
İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan “su”yun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından tamamlanarak milletimizin hizmetine sunulan; içmesuyu tesisleri, tarımsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığına set çeken HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor.
“Su Vatandır” hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etkisi sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkân sağlarken yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de olası taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor.
Köklü kurumsal geçmişi 1914 yılı ‘’Umur’u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi’’ne kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade den DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, ‘Bizler maziden atiye uzanan, tarihini “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ”Su Vatandır” anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir. ’dedi.
Tarım Kenti Isparta’da, 462 Bin 465 Dekar Araziyi Suyla Buluşturduk
Isparta’ya yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 21 yılda Isparta’da inşa ettiğimiz 68 sulama tesisi ile 462 Bin 465 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık.” dedi.
Isparta’mıza 21 Baraj ve 7 Gölet Kazandırdık
Elverişli tarım arazileri, uygun iklim özellikleri ve çalışkan Ispartalıların emekleriyle can bulan bereketli Isparta toprakları, tarımsal üretim potansiyeli bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Isparta’da refah düzeyinin artması için son 21 yılda; 259 adet Tesis ile 12 Milyar 330 Milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Isparta’da son 21 yılda 21 baraj ve 7 gölet inşa ettik ve böylece 41 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık.” dedi.
9 Barajda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
Ispartalı çiftçilerin tarımsal arazilerini büyük bir emek ve özveri ile değerlendirdiklerini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Isparta’nın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Şu anda 9 barajın yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajların tamamlanması ile 65 bin 750 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz.
Taşkın Koruma Tesisleri ile Vatandaşlarımızı ve Toprağımızı Koruyoruz
Ayrıca; Isparta’da taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 145 adet taşkın koruma tesisi ile Isparta şehir merkezi, 112 adet yerleşim yeri ve 39 bin 925 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleri ile taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızı ve toprağımızı güvence altına alıyoruz.” dedi.
Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Yatırımlarımız İle Toprağımız Daha Kıymetli
Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Isparta’da 4 adet işin tamamlanarak toplam 86 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığına dikkat çeken Genel Müdür Mehmet Akif BALTA, “Isparta’da 8 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.” dedi.
Isparta Tarımını Bereketlendiren “Su” Türkiye’nin Enerjisine Güç Oldu
Isparta’da son 21 yılda 6 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 101,39 GWh enerji üretimi sağlandığını ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif BALTA; “Kurulu gücü 55,622 MW olan bu tesisler sayesinde Milli Ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 273 Milyon 753 Bin TL katkı sunuyoruz.
Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Mehmet Akif BALTA; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Ispartalılardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.