Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 100. doğum yılını kutlamak amacıyla özel bir program düzenledi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi B Salonu’nda gerçekleştirilen program, Akademik Oda Orkestrası tarafından sunulan müzik dinletisi ile başladı.
Programın açış konuşmasını SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan yaptı. Sözlerine vefanın önemini vurgulayarak başlayan Prof. Dr. Saltan, “Vefanın olmadığı yerde gelişme de, büyüme de olmaz. Bu sebeple öncelikle doğumunun yüzüncü yılında adını taşıdığımız ve üniversitemizde büyük emekleri olan 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’i büyük minnet ve saygı ile anıyor, bu toplantıya katılım sağlayan herkese ve emeği geçenlere içtenlikle teşekkür ediyorum.” dedi.
Demirel’in Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Prof. Dr. Saltan, 50 yılı aşkın süre boyunca devlet hayatında aktif bir rol üstlendiğini vurguladı. “Demirel, Türkiye’nin canlı bir demokratik hayata sahip olabilmesi için çaba gösterdi ve demokrasiyi geleceğe taşınması gereken bir emanet olarak gördü” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Saltan, Demirel’in ulusal ve uluslararası alandaki katkılarına dikkat çekti. Ayrıca, Ispartalılar için Demirel’in ayrı bir önemi olduğunu belirten Prof. Dr. Saltan, onun doğduğu topraklarda, onun adıyla doğup büyüyen Süleyman Demirel Üniversitesinin de Isparta’nın bereketli toprağında yaşayan bir eğitim tohumu olduğunu ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Saltan’ın konuşmalarının ardından Öğr. Gör. Muharrem Zafer Çağlar moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele geçildi. Öğr. Gör. Çağlar, SDÜ’nün istisnasız bütün etkinliklerine katılan Süleyman Demirel’in eğitim ve siyaset alanındaki etkilerini anlattı.
Panele konuşmacı olarak katılan 27. Dönem Isparta Milletvekili Aylin Cesur da SDÜ’nün kuruluşundan bu yana gelişimine şahit olduğunu belirterek, “Süleyman Demirel ve Şevket Demirel üniversitemizin gelişmesi için büyük çaba sarf etti. Sayın Süleyman Demirel’den çok şey öğrenmeye gayret ettim. Ondan öğrendiğim şeylerin başında her şeyi Atatürk’e borçlu olduğumuz ve Cumhuriyet’e sadakatle bağlı olmamız gerektiği geliyor. Bir Atatürk sevdalısı olan Demirel, her geldiği görevde cumhuriyete sadık kalmıştır. Ömrü birçok eser ve hizmetle dolu.” dedi.
Demirel’in siyasi yaşamına yönelik anılarını paylaşan 19. ve 20. Dönem Çevre Bakanı Hamdi Üçpınarlar ise şunları söyledi: “Sevgili gençler, bugün ismini taşıdığınız Süleyman Demirel’in hayat hikayelerini dinliyorsunuz. Siyaset, hizmet etme sanatıdır. Yürüdüğünüz yolda, okuduğunuz okullarda kullandığınız elektrikte siyasetin, Demirel’in de izleri var.” Eski Bakan Üçpınarlar, “Demirel ülkenin kalkınmasının sanayi ile olacağını biliyordu ve sanayi devrimini gerçekleştirdi. Barajlar, yollar yaptı. Demirel her şeyi mükemmel yapmaya çalışırdı. Son derece demokratik bir insandı. Bu toprakların kıymetini bilmeliyiz ve hizmet etmeliyiz. Bu üniversitede okumaktan gurur duyun. Siz de birinciliklerle Türkiye’ye örnek olun.” diye konuştu.
Konuşmasında Demirel’in siyasi kişiliğine değinen Eski Diplomat Mehmet Ali Bayar, “Ben, sayın Cumhurbaşkanımızın dışişleri baş danışmanı olarak görev yaptım. Demirel’in bilmediği hiçbir şey yoktu. Türkiye’yi dünyaya açan vasıfları vardı. Bu millet Demirel’e baba, Cumhurbaşkanı sıfatını verdi. Demirel, benim tanıdığım tarih ve coğrafya şuuru en yüksek olan liderdi.” dedi. Bayar, sözlerinin devamında Demirel ile olan anılarını paylaştı.